Робочий навчальний план № 1 (професія 6111 Плодоовочівник , рівень кваліфікації 1-2 розряд)

 

 

 

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ З ПРОФЕСІЇ ПЛОДООВОЧІВНИК

 

 

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації)  кваліфікованих робітників)

 

1. Професія – 6111 Плодоовочівник 
2. Кваліфікація
плодоовочівник 1-го розряду
3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: 
- основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово-ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (підготовка ґрунту, висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю); 
терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті; 

- техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон;      основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в ґрунт; 
- види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання; 

-  чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію; 
- правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки; 
- основи економічної ефективності вирощування культур; 

- правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен уміти: 

виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади); підготовлювати і вносити у ґрунт органічні та мінеральні добрива; 
- виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур; 
- виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами;
- додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

4.    Загальнопрофесійні вимоги 
Повинен:
- раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
- дотримуватися  норм технологічного процесу; 
- не допускати браку в роботі; 
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; 
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених  негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
- володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб 
  5.1. При вступі  на навчання
  Повна або базова загальна середня освіта. 
  5.2. Після  закінчення навчання
  Повна або базова загальна середня освіта,  професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «плодоовочівник 1-го розряду»;  без вимог до стажу роботи.


6.    Сфера професійного використання випускника 
Вирощування овочів, плодів і ягід.

7.    Специфічні вимоги
7.1. Вік:  прийняття на роботу  після закінчення строку навчання  здійснюється  відповідно до законодавства. 
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).

7.3. Медичні обмеження.

 

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації)  кваліфікованих робітників)

 

1. Професія – 6111 Плодоовочівник                          
2. Кваліфікація
плодоовочівник 2-го розряду                          
3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: 
- агротехніку та технологію виконання ручних робіт, робіт з обслуговування механізованих агрегатів під час підготовки ґрунту до висівання, садіння, догляду за посівами, насадженнями; 
- техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; насінництво, закладання посівного та садивного матеріалу; 
- стратифікацію, дражування і оброблення насіння бактеріальними добривами та мікроелементами; 
- правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки та зберігання; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен уміти: 
- виконувати ручні та механізовані роботи з вирощування овочів, плодів, ягід, сіянців, живців та саджанців; 
- доглядати за посівами овочів та насадженнями плодових дерев і ягідників;
- ефективно  використовувати сільськогосподарську техніку та знаряддя під час обробітку ґрунту, посівних робіт та догляду за посівами і насадженнями, захисту рослин, збирання, укладання, пакування та транспортування врожаю;
- виконувати роботи із зберігання та переробки овочів, плодів та ягід; додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. 

4. Загальнопрофесійні вимоги 
Повинен:
- раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
- дотримуватися  норм технологічного процесу; 
- не допускати браку в роботі; 
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; 
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених  негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
- володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного  рівнів, кваліфікації осіб 
5.1 При продовженні  професійно-технічної освіти
Базова або повна загальна середня освіта. 

5.2. При підвищенні  кваліфікації
 Базова або повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень  «кваліфікований робітник»  за професією «плодоовочівник 1-го розряду»; стаж роботи за професією не менше 0,5 років.
5.3. Після закінчення  навчання
Базова або повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітня кваліфікація «кваліфікований робітник»  за професією «плодоовочівник 2-го розряду»; без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника 
вирощування овочів, плодів і ягід.

7.     Специфічні вимоги
7.1. Вік:  прийняття на роботу  після закінчення строку навчання  здійснюється  відповідно до законодавства. 
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
7.3. Медичні обмеження.